Magasabb hozamok és nagyobb jövedelmezés. Ezek jellemzik a precíziós gazdálkodást. Most azokat a technológiákat foglaltuk össze, melyek ezekben lehetnek segítségünkre.

A robotpilóta-rendszereket nagyon sokan azonosítják a kormányautomatikával, pedig a kettő között jelentős különbség van. Bár ugyanúgy GPS jelvevőn keresztül navigálja a robotpilóta a kormányzást, viszont nem a kormánykerékre szerelt mozgató mechanizmus, (dörzskerék, fogaskoszorú, stb.) végzi el az automatikus korrekciót a kormányberendezésen, hanem hidraulikus vezérlőszeleppel történik a kormányzás irányítása. Egyre kedveltebbek a nagyobb gazdaságokban a kormányautomatikák. A jövőben valószínűleg mindennapos segédberendezésé válik. Ezek az eszközök a precíziós gazdálkodási technológia létfontosságú elemei.

Példával élve:

  • A holland Geometius cég kifejlesztett egy olyan GPS alapú szántás vezérlőt, amely a Trimble robotpilóta rendszerére épül. Segítségével már a szántás műveletének elvégzése során is alkalmazhatunk GPS technológiát. Az úgynevezett: GeoPloughX szántásvezérlő működtetésének alapfeltétele, hogy a traktorhoz kapcsolt ekének állítható fogásszélességűnek kell lennie.
  • A műholdjeleken alapuló kormányzás ellenére nagyon fontos a vetés csatlakozósorának a betartása, hiszen a kihagyott művelőutak csak így alkothatnak precíz hálózatot a további munkák számára. Ez a folyamat a vezető részéről igen nagy koncentrációt igényel, illetve nagyon sok hibalehetőséget is rejt magában. A Lemken GPS-alapú művelőút-technológiája segít ezen hibák kiküszöbölésében, így vetéskor időt takaríthatunk meg.
  • Egyre több gazdálkodó felismeri optikai szenzorok alkalmazásának jelentőségét, melyek leginkább a növényvédelem és tápanyagpótlás terén növelik a hatékonyságot. A CLAAS már ebben a szegmensben is rendelkezik termékkel. A CLAAS CROP SENSOR ISARIA egy optikai érzékelő segítségével online és tábla specifikusan megállapítja a növény nitrogénszükségletét. A rendszer a Fritzmeier cég új generációs ISARIA mérési technikájával dolgozik és ISOBUS kompatibilis.
  • Az AXIÁ elkötelezett a jövőbe mutató technikák mellett, ezért nagy hangsúlyt fektet a precíziós megoldásokra. A teljes precíziós spektrumot lefedő palettával rendelkeznek, és eszközfüggetlenségének hála kiválóan adaptálható a hazai piacot jellemző változatos gépparkokhoz.

Ahogy a mondás is tartja: lépést kell tartani a korral.

(forrás: Agroinform.hu)

 

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozására