A Német Parasztszövetség és a Biogáz Szövetség egyaránt felhívta a figyelmet arra, hogy a bioenergia előállítása (a hiedelmekkel ellentétben) nem veszélyezteti az élelmezést.

Sok dél-németországi gazda az egy hónappal hosszabb érésidőt igénylő szemes kukoricát korábban takarította be és silókukoricaként biogáz-üzemeknek adta el. Az igen magas (2014. évi) kukoricatermés okozta feszült piaci helyzetet nagymértékben enyhítették a biogáz-üzemek. Ráadásul az utóbbiakban a szubsztrátum (=kukorica) iránti minőségi igények alacsonyak, ennek köszönhetően pl. a 2014. évi csapadékos augusztus miatti nedves gabonát – ami élelmiszerkészítésre nem volt alkalmas – a biogáz üzemekben áram- és hőtermelésre jól fel tudták használni. Az ilyen gyenge minőségű termékek esetén, gyakran csak a biogáz-üzemek jelentik a keresletet a gazdák számára. Ráadásul az energianövények termesztése a gazdáknak biztos jövedelemforrást jelent és a világpiaci változásoktól is nagyobb függetlenséget biztosít. A Biogáz Szövetség elnökének, S.Rauh doktornak a véleménye szerint teljesen légből kapott feltételezés az, miszerint az energianövények termesztése a világéhezésért felelős lenne. A világélelmezési problémákért igazából az elmúlt évtizedek hibás agrárpolitikája tehető felelőssé. Ezért indokolatlanok az energianövények termesztését ért szemrehányások.

(forrás: Agroinform.hu)

 

Tanulóink ajánlása

Nagy Timea
2013-09-02, 16:00
Meglepett a kedvesség és segítőkézség amivel fogadtak és kezeltek bennünket.
Köszönöm, hogy itt lehettem!
Kovács Zsolt
2013-09-02, 16:02
A képzés lebonyolítása jól megszervezett és jól lett lebonyolítva.
Biztosan ajánlani fogom!
Könyves Tóth Árpád Ádám
2015-04-28, 06:45
Nagyon szépen köszönőm, hogy itt lehettem, nagyon kellemes, nyugodt jó légkörben zajlott az egész tanfolyam, … read more

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozására