Az új földtörvény szerint a jövőben - a jogszabály teljes, május elsejei hatályba lépése után - csak az kaphat az egyéb jogosultsági feltételeknek való megfelelés mellett engedélyt a földvásárlásra és földhaszonbérlet kötésére, aki szerepel a földművesek adatbázisában.

A bejelentkezés folyamata:

Első lépésként tisztáznod kell, hogy rendelkezel - e megfelelő agrárvégzettséggel, mellyel jogosultá válhatsz a regisztrált földműves címre. Azt, hogy a Te végzettséged megfelelő-e itt megnézheted!

Ha nincs még megfelelő végzettséged, akkor válassz magadnak! Erdőművelő, vagy Aranykalászos gazda végzettség megszerzését kínáljuk neked!

Ha nincs ezen jogszabályban szereplő végzettséged, akkor magánszemélyként elegendő az előző 3 évi őstermelői jogviszonyodat igazolni. Ezt kétféleképpen tudod megtenni.

Egyik megoldás, hogy az őstermelői tevékenységedhez kiadott betétlapokat kitőltöd a bevételeid szerint (nem lehet üresen hagyni!!!) csatolod fénymásolatban.

Másik megoldás, hogy a könyvelési anyagaidból kinyomtatjátok az éves árbevételi összesítést és hozzáteszed az utolsó 3 évi adóbevallásod másolatait. Értelemszerűen, ha nem volt adóbevallásod, csak a fenti betétlapos móka játszik.

Ja igen, hogy mihez kell csatolni ezeket? Természetesen a földműves regisztrációnak is meg van a megfelelő formanyomtatványa. 

A szükséges nyomtatványból három típus létezik:

  • 1. Földművesként való nyilvántartásbavétel iránti kérelem (.doc)
  • 2. Mezőgazdasági termelőszervezetként való nyilvántartásbavétel iránti kérelem (.doc)
  • 3. Újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetként való nyilvántartásbavétel iránti kérelem (.doc)

A bejelentkezés egyébként önkéntes és ingyenes. Ha esetleg kíváncsi vagy rá, hogy a veled üzleti kapcsolatban álló vállalkozás, vagy magánszemély szerepel-e az adatbázisban, ingyenesen le tudod kérdezni ezt a következő formanyomtatvány kitöltésével:

  • 1. A földművesekről, a mezőgazdasági termelőszervezetekről, valamint a mezőgazdasági üzemközpontokról vezetett nyilvántartásból szolgáltatható papír alapú adatlap-másolat kiadása iránti kérelem (.doc)

Végül, ha sikerült kitölteni a rád vonatkozó nyomtatványt, már csak postáznod kell a lakcímed szerint illetékes Földhivatalba.

Földhivatalok elérhetőségei itt!!

 

 

 

 

 

Forrás: Gazdavilág

Tanulóink ajánlása

József
2013-03-05, 08:48
Kedves Éva és Imre!
Szeretném mégegyszer megköszönni a lehetőséget, és a professzionálisan előkészített … read more
Könyves Tóth Árpád Ádám
2015-04-28, 06:45
Nagyon szépen köszönőm, hogy itt lehettem, nagyon kellemes, nyugodt jó légkörben zajlott az egész tanfolyam, … read more
Maczelka Balázs
2013-09-02, 16:03
Tetszett a képzés, az oktatók és a vizsgáztatók pedig egyaránt korrektek voltak.

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozására